De vele voordelen van de zon

Het is zomer. We kunnen lekker buiten in het zonnetje zitten. De laatste jaren wordt er veel gezegd en geschreven over de nadelen van de zon. Zodra de zon vroeger scheen was het “bakken maar”, net zo lang totdat je een gezond, bruin kleurtje had. Die tijden zijn veranderd. Tegenwoordig wordt er, terecht, veel aandacht besteed aan de negatieve gevolgen van het “bruinbakken” en de noodzaak om je goed in te smeren, niet te zonnen tussen 11.00 en 15.00 uur wanneer de zon het felst is en een hoed of pet op te zetten. Maar vergeet niet dat de zon ook goed voor je gezondheid is.

Vitamine D

Zo zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D. Deze belangrijke vitamine zorgt voor de instandhouding van je weerstand en zorgt voor sterkere botten, tanden en nagels. Het is meestal voldoende om dagelijks een kwartier tot een halfuur onbeschermd met de handen en het gezicht in de zon te zijn. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt. Na dit half uur dus echt weer beschermde kleding dragen en smeren maar!

Lagere kans op darm- prostaat en borstkanker

De signaleringscommissie Kanker van het KWF concludeert in haar rapport dat: “Er een directe relatie bestaat tussen de ultraviolette (UV-)straling van de zon en het ontstaan van huidkanker. Op basis van wetenschappelijke gegevens wordt nu algemeen aangenomen dat blootstelling aan zonnestraling een van de belangrijkste oorzakelijke factoren is bij het ontstaan van huidkanker. Maar dat er bij groepen mensen een verband is waargenomen tussen een hogere blootstelling aan zonnestraling en zowel een lagere kans op het optreden van darm-, prostaat- en borstkanker en van het non-Hodgkin-lymfoom als een lagere kans op overlijden aan darm-, prostaat- en borstkanker. De werkgroep meent dat deze resultaten tezamen met de bevindingen uit andere onderzoek ‘aanwijzingen’ leveren voor een oorzakelijk verband. Laboratoriumexperimenten tonen aan dat deze vormen van kanker worden geremd door een hoge vitamine D-status en maken dus een gunstige invloed van zonblootstelling, als voornaamste bron van vitamine D, plausibel.”

Goed voor de lijn

Een ander voordeel is dat je bij warm weer lichter eet. Geen boerenkool met worst maar een salade met een gegrild stukje vlees. Je drinkt bovendien zomers vaak meer water. Allemaal zaken die goed voor de lijn zijn!

Goed voor je humeur

De zon is ook goed voor je humeur. Laten we maar eerlijk zijn, als je ’s ochtends wakker wordt en je de zonnestralen komen je tegemoet dan ben je toch gelijk in een happy mood! Veel beter dan wanneer je de gordijnen open doet en het ziet er buiten grijs, grauw en regenachtig uit! Je hoort wel over een winterdepressie maar nooit over een zondepressie!

Geniet dan ook van de zon, maar wel met mate en zorg dat je niet verbrandt!

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.