De vele mogelijkheden van de walnoot

Tja, ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Mijn kinderen die in de herfsttijd uit school kwamen, gauw iets dronken en vervolgens riepen: “Mam, we gaan met een stel vriendjes walnoten knuppelen.” Had het flink gewaaid dan lagen de walnoten voor het oprapen. Lag er niets dan werd er met een stok in de boom gegooid en geheid kwam er altijd wel wat naar beneden.

Vervolgens kwamen de kinderen uren later met stralende snoetjes en een zak vol walnoten terug. De meeste walnoten waren al uit de groene bolster maar toch zaten er altijd wel een paar bij die er nog in zaten. Ik wist het in het begin niet, maar de noten zijn moeilijk uit de bolster te halen en je krijgt er vieze, zwarte handen van. “Niet aanstellen, gewoon je handen goed wassen,” dacht ik toen nog. Maar zo simpel is dat niet want je krijgt het er niet zo maar af.

Wie zelf een walnotenboom in de tuin heeft, kan daar heerlijk onder zitten want de geur houdt muggen op een afstand.

Anno 2017 staat er in de schijf van vijf dat er iedere dag een handje noten gegeten moet worden. Hierdoor krijg je gezonde, onverzadigde vetten binnen wat weer goed is voor je bloedvaten en ook voor je hart. Wel is het belangrijk om de noten heel goed fijn te kauwen om de voedingsstoffen zo goed mogelijk te benutten. Maar ook 20, 30 jaar geleden was iedereen overtuigd van de goede werking van noten. Toen werd er al gezegd dat als je ’s morgens walnoten at het de lever stimuleerde waardoor er een betere darmfunctie ontstond. Een stuk of 6 walnoot-tussenschotten aan de kook brengen en een kwartiertje laten trekken en dat vervolgens op je nuchtere maag drinken zou volgens mijn oma een kalmerende, pijnstillende werking hebben.

Maak je van walnotenblad thee dan is dat goed voor je spieren en botten. Bovendien helpt het bij suikerziekte. Walnoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen en allergische reacties tegengaan. Ook als je last hebt van eczeem kun je een medicijn maken van walnootbladeren. Neem een kwart liter koud water en kook dit samen met 2 eetlepels walnotenbladeren. Tien minuten laten trekken, zeven en laten afkoelen totdat het mengsel lauwwarm is. Maak een washand vochtig met het walnotenbladaftreksel en leg dit een kwartier op de eczeemhuid. Als een stel zwanger wil worden, moet de man iedere dag een hand walnoten eten. Dat bevordert de kwaliteit van het sperma.

Walnoten zijn heerlijk om zo te eten, maar je kunt ze onder andere ook in salades en in appeltaart verwerken. Heb je nog een voorraadje over dan kun je ook een decoratiestukje van walnoten maken. Dit is heel gemakkelijk. Je neemt een stukje ijzerdraad en steekt dit in de walnoot. In een plantenpotje doe je een stuk oase (voor droogbloemen) en steekt de walnoot hierin. Zo heb je nog heel lang plezier van de walnoten!

Een krans van walnoten, kastanjes aangevuld met onder andere oesterschelpen doet het zeker in deze tijd van het jaar ook altijd goed.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.