De veelzijdigheid van de citroen

De citroen is een vrucht die met name bekend is om zijn vitamine C. De gele vrucht staat weer helemaal in de spotlights. Wil je de dag gezond beginnen, dan pers je een citroen uit en lost deze op in lauw water. Rustig opdrinken. Wel na een half uurtje pas ontbijten! Doe je 2 halve citroenen in een schaaltje water en zet je dit op de hoogste stand 3 minuten in de magnetron, dan kun je daarna je magnetron makkelijk met een doekje schoonmaken en hij ruikt nog fris ook! Bij vis mag een partje citroen natuurlijk niet ontbreken en ook in een kopje (gewone) thee is een schijfje citroen lekker.

Ook vroeger was de citroen al een vrucht die voor vele doeleinden werd gebruikt. Ik heb “de oude doos” er eens op nageslagen en heb me verbaasd wat je allemaal met citroenen kunt doen.

Doffe glazen inwrijven met citroen en ze gaan weer helder glanzen. Helaas helpt dit niet bij glascorrosie (aanslag door de afwasmachine).

Slechte adem? Spoel je mond met versgeperste citroen en drink het sap op. Het citroenzuur verandert de zuurgraad in de mond en doodt de bacteriën die voor een slechte adem zorgen. Wel de mond naspoelen met water want door het zuur van de citroen kan het tandglazuur aangetast worden.

Last van ouderdomsvlekken of sproeten? Dip de vlekken met citroensap en laat 15 minuten inwerken. Spoel de huid daarna af en verzorg deze.

Heb je wratten? Breng met een watje een beetje citroensap rechtstreeks op de wrat aan. Herhaal dit een aantal dagen totdat de wrat door het zuur in het citroensap is opgelost.

Leg een halve citroen in de koelkast en vieze geurtjes verdwijnen.

Als je een fruitsalade maakt, druppel hier dan wat citroensap over. Dan blijft het fruit er fris uitzien en de stukjes appel blijven wit.

Bij een flinke verkoudheid neem je voordat je naar bed gaat een “citroengrog”. Daarvoor heb je nodig, een glas warm water, het sap van een citroen, 1 lepel honing en eventueel een scheutje sterke drank zoals cognac of rum. Je slaapt er ook nog prima op!

Overigens krijg je het meeste sap uit een citroen wanneer je hem op kamertemperatuur perst en voor het persen even over het aanrecht rolt.

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.