De nationale lekkernij van Lissabon!

De afgelopen 2 weken schreef ik over Lissabon (http://babbelsenbrabbels.nl/zin-in-een-leuke-citytrip-lissabon-is-trendy/ en http://babbelsenbrabbels.nl/trendy-lissabon-2/) en over één van de meest bekendste sweeties uit de Portugese keuken, de pastéis (enkelvoud is pastel) de Belém of de pastéis de Nata. Wat het verschil tussen de twee is? Ik proef het niet. Ik heb de versie van Belém gemaakt.

Wat heb je nodig?

1 muffinvorm

1 deegroller

6 plakjes roomboterbladerdeeg

2,5 dl melk

65 gram suiker

5 gram vanillesuiker (zelfgemaakt het allerlekkerst, kijk voor het recept op http://babbelsenbrabbels.nl/opnieuw-kokosmakronen-maken-maar-nu-een-gezondere-variant/)

1 eetlepel bloem

2 eidooiers

1 vanillestokje

een paar druppels citroensap

kaneel

Wat moet je doen?

Laat de 6 plakjes bladerdeeg iets ontdooien. Leg 3 plakjes op elkaar. Bestrijk ze met water zodat ze aan elkaar plakken, rol ze op en doe er plastic folie omheen. Laat de 2 rolletjes opstijven in de koelkast.

 

Klop de eidooiers met de helft van de suiker plus de vanillesuiker en meng hier als laatste de bloem doorheen. Zorg dat je een gladde, egale massa hebt. Doe de melk met de andere helft van de suiker en het uitgeschraapte vanillestokje in een pannetje en breng dit aan de kook. Haal het vanillestokje eruit en voeg eimengsel, een paar druppels citroen en een snufje kaneel toe. Breng opnieuw aan de kook en laat het geheel een paar minuten doorkoken tot vla dikte hebt. Doe dit mengsel op een bord en sluit het af met plastic folie. Hierdoor komt er geen vel op de vla. Laat afkoelen.

 

Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de muffinvorm in en haal de rolletjes bladerdeeg uit de koelkast. Snijd uit ieder rolletje in 6 plakjes. Hiervan maak je een bolletje. Rol dit met de deegrol uit tot een cirkel van ongeveer 8 centimeter. Doe dit in een de beboterde vorm tot de wand bedekt is. Prik er met een vork een paar gaatjes in en giet de “vla” erover. Bak gedurende 20 minuten het geheel goudbruin en knapperig.

Haal de pastéis na een paar minuutjes uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen. Je kunt ze warm of koud eten. De echte Portugees strooit er nog een beetje kaneel over!

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.