De machtigste vrouw in 2015

Eind 2015 riep het Amerikaanse Time Magazine haar uit tot persoon van het jaar 2015. Ook het jaar 2016 begint goed voor Angela Merkel. Deze week werd bekend dat de prestigieuze internationale Four Freedoms Award aan haar wordt toegekend. Een 61-jarige, die beslist niet vlucht achter de geraniums. Wie is de persoon achter deze eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland?

Angela Merkel werd als Angela Hasner op 17 juli 1954 geboren als dochter van een Lutherse dominee en een lerares. Haar jeugd bracht ze met haar ouders, broer en zus door in het toenmalige Oost-Duitsland. Op school was zij een goede, onopvallende en sociale leerling, beslist geen streber. Uitstekende resultaten haalde ze voor talen, onder andere het Russisch wat haar later goed van pas kwam in haar contacten met de Russische leider Poetin. In 1979 begon ze met een studie natuurkunde aan de toenmalige universiteit van Leipzig. Hier ontmoette ze haar eerste man, Ulrich Merkel. In 1977 trouwde ze met hem. Hoewel het huwelijk in 1982 werd ontbonden heeft zij, tot aan de dag van vandaag, zijn naam behouden. Ook toen zij in december 1998 voor de tweede keer trouwde met de Berlijnse hoogleraar scheikunde Joachim Sauer.  Angela heeft zelf geen kinderen, haar tweede man wel.

Na haar scheiding heeft Angela in de tachtiger jaren in een kraakpand in Berlijn gewoond. Zelf vertelde ze tegen een aantal scholieren: “Via via hoorde ik dat er in de Berlijnse Templinerstraat een huis leegstond. Ben ik dus heengegaan. Ik brak in met een sleutel – nee, ik had niet eens een sleutel. Ik heb het slot opengebroken”. Later kreeg ze voor de woning in de Templinerstraat trouwens een woonvergunning. Dit alles was te lezen in het jeugdblad Spiesser.

Zij werd in 1989 zelf politiek actief doordat zij toetrad tot de DDR-burgerbeweging Demokratischer Aufbruch (DA) die in augustus 1990 in de Oost-Duitse CDU opgenomen werd. Bij de eerste bondsverkiezingen voor heel Duitsland in december 1990 werd zij gekozen in de Bondsdag en in januari 1991 werd ze minister van Vrouwen- en Jeugdzaken in het kabinet van Helmut Kohl. Ze oogstte veel respect voor haar dossier- en vakkennis. Op 22 november 2005 werd Merkel door de bondsdag tot kanselier verkozen, als eerste vrouw in de geschiedenis van Duitsland. Er gaan geruchten (zelf heeft ze deze nog niet bevestigd) dat ze zich kandidaat stelt voor een vierde termijn als bondskanselier.

In 1995 werd zij gebeten door een hond. Sinds die tijd is ze nou niet bepaald dol op honden. Als je een bekende politicus bent doet dat al gauw de ronde. Algemeen bekend is dat Poetin haar ontving terwijl hij in gezelschap was van een labrador. Onderdeel van een politiek spelletje? Merkel wist het niet bepaald te waarderen.

Door Time Magazine werd zij in december vorig jaar uitgeroepen tot persoon van het jaar. Als reden gaf het blad op “Haar veerkracht en leiderschap in de Syrische vluchtelingencrisis en tijdens de crisis in de eurozone”. Een maand eerder werd zij door het zakenblad Forbes uitgeroepen tot de machtigste vrouw ter wereld en na Vladimir Poetin de machtigste persoon. Hierbij was de motivatie “Haar inspanningen om Duitsland door de economische crisis te loodsen. Ook is ze de ruggengraat van de Europese Unie en de drijvende kracht achter de hulp aan Griekenland”. De Four Freedoms Award is een prijs voor een persoon die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor het waarborgen van de vier vrijheden zoals de Amerikaanse president Roosevelt deze benoemde in zijn State of the Union aan het Amerikaans Congres in 1941. Deze vier vrijheden zijn: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. Ook hier wordt zij geprezen om haar aanpak van de financiële crisis in Europa, haar inzet voor een oplossing in Oekraïne en haar voortrekkersrol in de Europese vluchtelingencrisis. Deze internationale prijs wordt op 21 april uitgereikt in Middelburg.

De onbetwiste leider van Europa is geen schoonheid en loopt ook niet over van charisma. Wat is haar geheim? Ze heeft een enorm uithoudingsvermogen, heeft geduld, is heel gewoon gebleven (zo doet ze haar boodschappen regelmatig zelf in de supermarkt). Kortom haar Duitse aanhang (die stiekemweg ook wel trots is op de prominente rol van de bondskanselier in de wereld) noemt haar liefkozend “Mutti” of wel “Moeder”. En daarmee is misschien alles wel gezegd.

Foto: cover Time Magazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.