De Gezondheidsbeurs. Wat ben ik er wijzer van geworden?

De Nationale Gezondheidsbeurs die vorige week voor de 10 keer gehouden werd trok ruim 43.000 bezoekers. Een record. Zelf was ik er afgelopen vrijdag en heb twee presentaties meegemaakt namelijk die van Vivian Reijs en Fajah Lourens, twee dames die een half uur lang hun publiek wisten te boeien.

De grootste passie van Vivian is mensen helpen met een gezondere leefstijl en een gezond gewicht. Als je denkt dat je dan geen glaasje wijn of geen broodje frikandel mag eten heb je het mis. Vivian is namelijk voor de 80-20 regel wat inhoudt dat je 80% gezond eet en 20% eet wat je wilt. Bekend van Vivian zijn haar 10 gouden regels. Je moet proberen suiker te verminderen tot minimaal 30%. Tip hierbij is: “Lees verpakkingen. Wanneer suiker als eerste ingrediënt genoemd wordt, zit er daarvan het meeste in”. Pakjes drinken voor kinderen zijn echt uit den boze. “Geef ze water. Wil je er een smaakje aan toevoegen doe er dan bijvoorbeeld aardbeien in of geef ze thee”. Ik dacht altijd dat tarwebrood gezond was. Volgens Vivian kun je beter speltbrood eten. Tarwebrood kan voor een opgeblazen buik zorgen. Ook margarine op je brood smeren kun je beter niet doen. Olijfolie, roomboter, avocado zijn betere alternatieven. Noten zijn erg gezond maar dan wel ongebrande en ongezouten noten. Maar eet er niet meer dan een handje van! Want hoewel noten gezond zijn, zitten er wel calorieën in! Vitamine D is onontbeerlijk voor je botten en immuunsysteem en Omega 3 (zit bijvoorbeeld in vette vis) om laaggradige ontstekingen tegen te gaan.

Meestal is het zo dat als je eenmaal besloten hebt om af te vallen, je dit ook snel wilt doen. Beter is het om niet alles tegelijk te willen doen. “Begin met het veranderen van je ontbijt. Neem in plaats van een normale boterham met kaas een speltboterham met geitenkaas of neem een smoothie, een omelet met avocado of een eitje met banaan.

Pech voor ons 50-plussers. Toen ik Vivian de vraag stelde waarom het als je wat ouder bent zo moeilijk is om af te vallen was het antwoord: “Dat komt door de hormonen”. Ze wees er wel op dat je, juist als je wat ouder bent, voldoende vitamine D moet binnenkrijgen.

Fajah Lourens boek “My Killerbody” is een enorm succes. Haar lijfspreuk is: “Geluk is voor doorzetters en niet voor gelukszoekers”. Bij het afvallen, moet je je niet focussen op de dingen die je niet mag. Visualiseer, schrijf je doelen op en ga ervoor. “Ik wilde vroeger een paard, in GTST spelen, meedoen met expeditie Robinson en een droomhuis”. Op de vraag uit het publiek of het Fajah altijd lukt om negatieve dingen om te zetten in positieve, vertelt zij dat dit niet altijd het geval is. Zo ook toen zij hoorde dat er een inbraak was geweest in haar droomhuis waar zij binnenkort naar gaat verhuizen. “Ik heb toen een hele fles rode wijn opgedronken”. Je negativiteit moet echter niet langer duren dan één dag. “Uiteindelijk kun je er zelf niets aan doen”.

De recepten in haar boek zijn hoog in eiwitten, maar niet in calorieën. Afvallen is volgens Fajah een kwestie van discipline “Hoe graag wil je iets. Je moet keuzes maken”.

About the Author

admin
Author with 240 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.