Bosch by Night Walking Dinner. Een aanrader of niet?

Dinsdag schreef ik al over Den Bosch, dat dit jaar in het teken staat van Jeroen Bosch die hier 500 jaar geleden overleed http://babbelsenbrabbels.nl/leuke-herfstvakantietip/. Ik adviseerde je toen je bezoek aan Den Bosch in te plannen op een donderdag, vrijdag of zaterdag. Die avonden is Bosch by Night te zien, een spectaculaire lichtshow op de Markt. Op 5 panden, waaronder het vroegere atelier van de Bossche schilder, wordt de kunst van Jeroen Bosch tot leven gebracht met licht en geluid. De toegang is gratis en je hoeft niet van te voren te reserveren. Je gaat gewoon op de Markt staan. De tijden zijn: tot en met 29 oktober, op donderdag om 21.30 uur. Vrijdag en zaterdag om 20.15 uur. Vanaf 30 oktober tot en met 10 december: donderdag om 21.30 uur en op vrijdag en zaterdag om 18.30 uur.

poster-bosch-by-nightVerschillende restaurants hebben hier handig op ingespeeld door in samenwerking met de VVV een Bosch by Night Walking Dinner te organiseren. Voor 49,95 euro plus 5% reserveringskosten krijg je dan een drie-gangen diner voorgeschoteld waar je de zeven hoofdzonden kunt proeven. Uiteraard hebben we dit bijzondere gebeuren uitgeprobeerd. We kozen voor de Korte Putstraatroute. Lekker dicht bij de Markt waar we tussendoor naar Bosch by Night konden kijken. Ik ben reuze benieuwd wat ons te wachten staat.

Om 18.15 uur komen we voor het aperitief bij het Mövenpick Hotel. De auto kunnen we gratis parkeren op het parkeerterrein van het hotel. We krijgen kaartjes voor de transferiumbus die bij het parkeerterrein De Pettelaar, op zo’n 150 meter afstand, staat. In het hotel bestellen we een drankje naar eigen keuze en hierbij krijgen we een amuse (minihapje) geserveerd. Ondertussen overhandigt een medewerkster van het hotel ons de planning voor de avond en geeft ons een pin-up speldje waarmee we herkenbaar zijn bij de restaurants. We zitten gezellig te kletsen totdat we zien dat andere deelnemers al vertrekken. Oeps, gauw naar de bus. We hebben geluk want de bus staat al klaar. Hij stopt deze keer niet bij de Parade zoals het VVV had aangegeven maar door werkzaamheden daar bij de Pettelaarseweg. Geen nood, het is mooi weer dus we wandelen naar restaurant Zoetelief in de Korte Putstraat. Daar aangekomen hoeven we ons speldje (dat ik stiekem niet heb opgespeld omdat ik bang was voor een gat in de dunne stof van mijn jurk) niet te laten zien. Achter in de zaak staat een tafel voor ons gereserveerd. Terwijl we aan een glaasje wijn zitten wordt het voorgerecht, een sashimi van zalm geserveerd. Als we het gerecht bijna op hebben, vraag ik de serveerster wat het Bosch by Night arrangement eigenlijk inhoudt. Zij vertelt me dat ze dat niet weet maar dat ze het zal navragen. Even later komt ze terug met een papiertje waar een gedichtje over IJdelheid in staat wat ze vervolgens voorleest.

lichtshow-bosch-by-night

tweede-foto-lichtshow

Daarna is het alweer tijd om te vertrekken naar De Markt waar de Bosch by Night show begint. Het is hier al aardig druk. De show wordt geprojecteerd op het atelier van Jeroen Bosch en de vier huizen die daar naast liggen. Wij staan toevallig vrij vooraan en dat is een prima plaats. De show duurt 10 minuten maar is zeer de moeite waard. Na afloop lopen we weer terug naar de Korte Putstraat naar restaurant Breton. Op het programma staat aangegeven dat het hoofdgerecht hier “Onmatigheid” heet.  Als we aankomen worden we door de serveerster naar boven gebracht. Het hoofdgerecht is piepkuiken met daarom heen wat gegrilde groenten en aardappeltjes. Het mes en de vork staan overeind in het piepkuiken. “Dat slaat op de onmatigheid”, vertelt ze. Het hoofdgerecht betekent dus kluifwerk, iets waar ik thuis al een broertje dood aan heb, laat staan in een restaurant en het zorgt voor vette handen. Als 1 van de gasten vraagt of zij een vingerkommetje kan krijgen, wordt dit voor 1 persoon gebracht. Bij het laatste restaurant Lux is het thema “Wellust”. Het dessert is hier leuk op aangepast met een grand dessert van passievrucht. Daarna wordt er nog een kopje koffie of thee geserveerd.

speldjeVan het bijzondere aandenken dat je aan het eind van de avond bij dit unieke diner zou ontvangen, is hier niets bekend. “Of het moet het speldje zijn dat je bij het begin gekregen hebt”.

Resumerend:

Pluspunten

Geen parkeerproblemen. Tip: ben je de hele dag in Den Bosch dan kun je je auto hier al eerder neerzetten. De kaartjes voor de bus zijn de hele dag geldig.

Overal vriendelijke bediening.

Je hoeft zelf niets te reserveren. Overal waar je komt staat je tafel klaar.

Gasten die niet bekend zijn in Den Bosch maken op deze manier kennis met 4 verschillende horecagelegenheden.

Voordeel van de Korte Putstraat is dat die op loopafstand van de Markt is waar de lichtshow gehouden wordt.

Minpunten

Het bijzondere element van Bosch by Night Walking Dinner ontbrak.

Voor ongeveer hetzelfde bedrag had je ook zelf diverse restaurants kunnen reserveren waarbij de gasten hadden kunnen kiezen wat ze wilden eten.

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.