Boodschappen doen. Hoe ging dat vroeger?

Kun je het je voorstellen? In vroeger tijden had je een winkelboekje waarin je je boodschappen opschreef. Je legde het boekje in de keuken en het werd daar opgehaald door iemand van de winkel. De bezorger bracht de boodschappen thuis op de bakfiets.

Pas na de invoering van de zelfbedieningszaken rond 1950 werd dit systeem afgeschaft. Dit en nog veel meer leuke anekdotes over hoe het er vroeger aan toe ging vind je in het Edah museum in Helmond.

Telefoneren deed je destijds niet met je mobieltje in je zak, nee dat gebeurde met deze fraaie telefoon.

 

 

 

 

 

Een boekhoudprogramma op de computer? Nee, daar had je een kasboek voor. Er was sowieso geen computer maar een schrijfmachine. En boodschappen scannen? Nee, een ouderwetse kassa waar je aan moest draaien.

Melk werd in die tijd vervoerd in melkbussen. Voordat je de melk kon drinken, moest ze eerst gekookt worden en dat deed je in een melkkoker (zie onderaan de foto).

Een gebrek aan hygiëne kan onze voorouders niet verweten worden. “Edah verkocht in de tijd van de bedieningswinkels ook artikelen die bijzonder in trek waren bij vliegen. Ter bescherming tegen de vliegen was er in de winkel een gaaskastje aanwezig, dat vliegenkastje werd genoemd”. We spreken nu over de dertiger jaren. Het mooie geborduurde kleedje dat over het handdoekenrekje hing herinner ik me zelf ook nog. Het hing bij mijn oma. Meestal stond er een “wijze” tekst op. Er was op het rek ruimte voor een handdoek, bordendoek, glazendoek en natuurlijk de bekende theedoek. Door het kleedje erover konden er niet zo gemakkelijk vliegen op de doeken gaan zitten. En het stond ook nog mooi.

Gekookt werd er onder andere op petroleumstellen. En kant-en-klare puddingen? Nee, die maakte je zelf in een puddingvorm. En voordat je van je kopje koffie kon genieten, moest je wel heel wat meer handelingen verrichten dan tegenwoordig. Je begon al met het malen van de bonen. In het begin met de hand, later kwam de elektrische koffiemolen. Een wijntje? Dat was er speciaal voor de feestdagen!

 

 

 

 

 

 

 

We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was roken heel gewoon. Op straat, thuis en op het werk. “Met een Northstate sigaret word je wel 100 jaar”, zo luidde de reclame voor sigaretten in de bioscoop. Kinderen spaarden sigarenbandjes en sigarendoosjes. Ook speldjes en sleutelhangers waren geliefde spaarobjecten.

Zo zijn er talloze voorbeelden te zien in het Edah museum. Het museum is gehuisvest in het voormalige hoofdkantoor van Edah aan de Oostende 167 in Helmond.

Het museum is iedere vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur geopend en de eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 4 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar mogen voor 1 euro naar binnen. Maar daar krijg je wel wat voor terug, namelijk een kopje koffie of thee met koek. Je kunt ook kiezen voor een advocaatje! Voor nadere informatie kun je kijken op www.edahmuseum.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.