Bij het vallen der blaren, gaan alle kwalen verzwaren

Een prima dag om te wandelen met mijn 10 maanden oude kleindochtertje deze vrijdagmiddag in november. Het is een graad of 13, warm voor de tijd van het jaar. Wel staat er een straffe wind. De kleine is goed aangekleed, warm jasje aan, muts op en de voetjes in de wandelwagenzak. Ze vindt het leuk en kijkt vrolijk om zich heen, terwijl ze probeert om de muts van haar koppie te trekken.

De volgende dag hoor ik dat ze flink verkouden is. Ik denk onmiddellijk “ze heeft gisteren toch geen kou gevat tijdens de wandeling?” Voor mij reden om goed na te pluizen hoe je een stevige verkoudheid oploopt.

“Bij het vallen der blaren, gaan alle kwalen verzwaren,” luidt een oud gezegde. Dus toch door de kou? Gelukkig niet! Een verkoudheid is een virusinfectie. Iemand die verkouden is, heeft een snotneus, keelpijn en niest of hoest. Hij houdt zijn hand voor zijn mond. Even later geeft hij jou misschien wel een hand. En jij wrijft met diezelfde hand in je ogen of je snuit je neus. Zo word jij op jouw beurt besmet. Het virus verspreidt zich ook via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door een ander juist weer ingeademd wordt. Maar het kan ook op speelgoed of op een deurklink terecht komen. De virussen kunnen hier zelfs 2 dagen overleven.

Om terug te komen op het bovengenoemde gezegde. Waarom ben je vaker verkouden in de winter dan in de zomer? Zomers ben je veel vaker buiten waar het virus niet zo gemakkelijk verspreid kan worden terwijl je in de winter veel vaker in één, vaak slecht geventileerde, ruimte zit. Bijvoorbeeld, zomers ga je met de fiets naar je werk, op een regenachtige herfstdag pak je de bus of tram. Ook worden scholen, kinderdagverblijven, kantoren en huizen in de zomer vaak veel beter geventileerd dan in de herfst en de winter.

Heb je eenmaal een verkoudheid opgelopen dan kun jij op jouw beurt de eerste 2, 3 dagen weer iemand anders besmetten.

Al dat gehoest, geproest en gesnotter bij een verkoudheid is lastig, maar je hoeft hier niet direct mee naar de huisarts te stappen. Let wel op dat je voldoende water drinkt of warme (gember) thee met honing. Een tip uit grootmoederstijd is om een halve ui op een schoteltje op je nachtkastje in de slaapkamer te leggen. Dit zou helpen tegen een verstopte neus. Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd maar het lijkt me niet lekker ruiken in de slaapkamer. Voor een verstopte neus kun je neusdruppels kopen bij drogist of apotheek of zelf een zoutoplossing maken. Los een theelepel zout op in een glas warm water. En ben je echt flink verkouden en niet lekker? Neem een warme douche en ga vroeg naar bed met een paracetamol.

Ben je extra alert om niet verkouden te worden, let dan op het volgende:

zorg voor schone handen;

maak deurknoppen en kranen iedere dag schoon;

kus geen mensen die verkouden zijn en probeer ze ook geen hand te geven;

kom je er niet onderuit om een hand te geven, zorg er dan voor dat je daarna niet aan je gezicht zit en probeer zo gauw mogelijk je handen te wassen;

zorg voor voldoende frisse lucht;

een goede nachtrust is belangrijk en zorgt ervoor dat je weerstand intact blijft.

Wist je overigens dat het beter is om je neus op te halen dan te snuiten? Het is beter maar niet leuker voor je omgeving. Ik zat laatst in de tram naast iemand die onophoudelijk zijn neus zat op te halen. Het was dat het een vreemde was en ik het niet durfde maar ik stond op het punt om hem een zakdoek te geven! Overigens gebruik papieren zakdoeken en gooi deze na één snuitbeurt gelijk weg. Gebruikte zakdoeken die rondslingeren zorgen op hun beurt weer voor het verspreiden van bacteriën.

Ik wens iedereen een gezonde herfst toe!

 

 

 

About the Author

admin
Author with 245 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.