Bavarois van walnotenkaas met perencompote

Zelf ben ik een echt “toetjesmens”. Een dinertje is voor mij niet compleet zonder die lekkere, zoete afsluiter. Mijn dochter gruwelt hiervan. Nee, voor haar moet het dessert juist niet zoet zijn. Zij houdt meer van iets hartigs. Maar we hebben iets gevonden wat zowel in de smaak valt bij moeder als bij dochter!

Wat heb je nodig?

 

DSC_0038

Voor de bavarois

200 gram Hollandse walnotenkaas

2 blaadjes witte gelatine

¼ liter slagroom

peper, eventueel zout

Voor de perencompote

2 rijpe stoofperen

1 ½ dl. rode port

Wat moet je doen?

Laat de gelatine in een schaal met koud water ongeveer 10 minuten weken. Ondertussen snijd je de kaas in kleine stukjes. Klop de helft van de slagroom bijna stijf. Doe de rest van de slagroom in een steelpannetje, roer goed door en breng dit aan de kook. Voeg de kaasblokjes toe en laat deze op een zacht vuurtje al roerend smelten. Knijp de geweekte gelatine goed uit. Haal de pan van het vuur en los de gelatine op in het warme kaasmengsel. Zet de pan in een bak met koud water en laat afkoelen totdat het mengsel lauw is. Schep dan de geklopte slagroom erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout (hoeft voor mij niet omdat ik de kaas al pittig genoeg vind). Spoel 4 glazen schaaltjes (met een doorsnede van 8 à 9 centimeter. Heb je die niet, dan kun je ook een kopje gebruiken) om met koud water en doe het kaasmengsel erin. Zet weg in de koelkast. Na 2 uur is de bavarois stijf.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. In een pannetje breng je de rode port aan de kook. Voeg de peerstukjes toe en laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Afkoelen en afgedekt bewaren.

Voor het opdienen houd je de glazen schaaltjes even in warm water. Snijd de zijkanten eventueel los met een mesje. Leg een plat bordje op het schaaltje en keer deze om. De bavarois komt dan op het bordje. Garneren met de perencompote en smullen maar.

Je kunt dit dessert gemakkelijk een dag van te voren klaarmaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.