Babyshower, vroeger niet. En nu……………

Laatst had ik het met een stel 50-plussers over het fenomeen “Babyshower”. Niemand van de aanwezigen heeft vroeger zelf een babyshower gehad. Een van de dames had er in de tijd dat ze in Singapore woonde, wel eentje meegemaakt. “Ik vind het allemaal onzin, laat de baby eerst maar geboren worden”, was haar korte, maar bondige reactie. Toch hoor je tegenwoordig steeds meer bij zwangere vrouwen dat ze verrast worden met een babyshower.

Iedereen denkt dat de babyshower uit Amerika is overgewaaid. De babyshower deed echter voor het eerst zijn intrede in India. Het is hier een traditioneel feest waarin de zwangere in het zonnetje wordt gezet. De zwangere en haar baby krijgen cadeautjes en goede wensen van de familie die hiermee aangeven dat ze worden verwelkomd in de familie.

Was India het eerste land met een babyshower, ook in Amerika is dit al jaren een vast onderdeel tijdens de zwangerschap. De laatste jaren is het feestje overgewaaid naar Europa. De bedoeling is dat de babyshower net zoals het vrijgezellenfeest een verrassing is. Zijn bij een vrijgezellenfeest meestal alleen jongeren aanwezig, bij de babyshower zijn ook de toekomstige oma’s welkom. Het is wel een echt “vrouwending” waarin de aanstaande moeder centraal staat. Zij krijgt cadeautjes voor de baby en voor de babyuitzet. Daarom wordt de babyshower vaak in de 6e of 7e maand van de zwangerschap gehouden. De kritieke eerste fase van de zwangerschap is dan voorbij, de aanstaande moeder heeft (meestal) nog niet de hele babyuitzet compleet, ligt nog niet uitgeteld op de bank te wachten op de komst van de nieuwe boreling en last but not least zij is nog mobiel en kan genieten van een onverwacht feestje!

Onderstaand een paar do’s en don’ts betreffende de babyshower.

Overleg met de aanstaande papa over een datum en probeer de babyshower als een verrassing te houden. Vraag hem en haar moeder naar een lijst van familie, vrienden en collega’s waarvan zij denken dat de zwangere het leuk zal vinden als die persoon erbij aanwezig is. Je kunt de babyshower bij iemand thuis houden maar ook in een restaurant. Houd je het thuis dan zijn de kosten lager en heb je een groter budget voor de cadeaus. Weet je dat je de aanstaande mama een enorm plezier doet met een lunch of high tea in een restaurant dan kies je voor de laatste optie. Dan maar een kleiner budget voor een cadeautje.Denk eraan dat het feestvarken zwanger is. Houd hier qua eten en drinken en ook wat betreft de tijd rekening mee. Ga ervan uit dat je een zwangere niet zo’n plezier doet met een bezoek aan de kroeg tot ‘s avonds laat waar iedereen aan een glaasje wijn zit en zij aan een glaasje water met bubbeltjes. Een middag is een betere timing!

Er zijn diverse spelletjes speciaal voor een babyshower. Eén of twee spelletjes kan leuk zijn maar zorg ervoor dat het allemaal niet teveel is. De zwangere vindt het ook leuk om gezellig met iedereen te kletsen. Wat het altijd goed doet is een wensenboom. Koop een paar mooie takken of een leuke plant waarin iedereen een klein kaartje kan ophangen met een wens.

En vergeet natuurlijk niet de ruimte te versieren. Tegenwoordig maken veel toekomstige ouders het geslacht van de baby van te voren bekend. Weet je bijvoorbeeld dat ze een dochtertje verwachten, dan kun je de boel opleuken met roze ballonnen, servetten etc. Staat altijd gezellig!

 

 

 

Bronvermelding: Wikipedia

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.