Babyshower, vrijgezellenfeest, Valentijnsdag

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker. Voordat je gaat trouwen is er een vrijgezellenfeest. Wil je eens lekker verwend worden door je partner? Wijs hem dan begin februari erop dat het 14 februari Valentijnsdag is. Alhoewel, van oorsprong is dat een gelegenheid waarop een geheime aanbidder je een anoniem kaartje stuurde. En dan de babyshower. Niet iedereen kent dit fenomeen, want toen ik laatst aan een nichtje vertelde dat de babyshower van dochterlief eraan zat te komen, verwisselde zij dit met een babyborrel en was haar reactie: “Oh, maar de baby is er toch nog niet?” Je zou denken dat, na alle ophef rondom de babyshower van Meghan Markle, eerder dit jaar, dit wel bekend zou zijn.

Iedereen denkt dat de babyshower uit Amerika is overgewaaid. De babyshower deed echter voor het eerst zijn intrede in India. Het is hier een traditioneel feest waarin de zwangere in het zonnetje wordt gezet. De aanstaande mama en haar ongeboren kindje krijgen cadeautjes en goede wensen van de familie die hiermee aangeven dat ze worden verwelkomd in de familie.

Was India het eerste land met een babyshower, ook in Amerika is dit al jaren een vast onderdeel tijdens de zwangerschap. De laatste jaren is het feestje overgewaaid naar Europa. De bedoeling is dat de babyshower, net zoals het vrijgezellenfeest, een verrassing is. Zijn bij een vrijgezellenfeest meestal alleen jongeren aanwezig, bij de babyshower zijn ook de toekomstige oma’s welkom. Wel wordt alleen de “inner circle” uitgenodigd, de naaste familie en de beste vriendinnen. Het is een echt “vrouwending” waarin de aanstaande moeder centraal staat. Zij krijgt cadeautjes voor de baby en voor de babyuitzet. Daarom wordt de babyshower vaak rond de dertigste week van de zwangerschap gehouden. De kritieke eerste fase van de zwangerschap is dan voorbij, de aanstaande moeder heeft (meestal) nog niet de hele babyuitzet compleet, ligt nog niet uitgeteld op de bank te wachten op de komst van de nieuwe boreling en, last but not least, zij is nog mobiel en kan genieten van een onverwacht feestje!

Toch is er ook kritiek te horen op het houden van een babyshower. De critici hebben het dan voornamelijk over het feit dat het “weer iets commercieels is, dat overgewaaid is uit Amerika.” Ik ben het niet helemaal eens met deze stelling. Wat is er niet leuker dan met je naasten gezellig bij elkaar te komen? Natuurlijk, er is speciale feestversiering voor een babyshower, er zijn speciale taarten er is gekleurde alcoholvrije “champagne”. Je kunt het zo commercieel maken als je wilt, maar dat hoeft beslist niet. En laten we eerlijk zijn, als je een stel familieleden en vrienden uitnodigt om gezellig met elkaar bij te kletsen, dan zorg je toch ook voor een lekker hapje en drankje? Je kunt aan het eind van de middag met elkaar in de kroeg afspreken, je kunt een high tea organiseren in een restaurant maar je kunt het ook thuis doen. Bij voorkeur niet bij de “mum to be” omdat zij dan met de rommel zit, maar bijvoorbeeld bij de aanstaande oma, die daar vast geen probleem mee heeft! De vriendinnen, die de babyshower meestal organiseren, kennen de aanstaande mama goed en weten goed wat het feestvarken wel of niet leuk vindt!

Er zijn allerlei spelletjes die je kunt doen op een babyshower. De aanstaande moeders, die ik heb meegemaakt, waren daar allemaal geen fan van. Maar als ik één tip mag geven, waar iedereen blij mee is, is dat wel het “babyshowerboek”. Degenen die het feestje regelen, vragen van te voren of alle aanwezigen een foto willen aanleveren en daarbij vragen willen beantwoorden, zoals “Wat hoop je dat de baby meekrijgt van zijn of haar ouders?” of “Wat wens je de baby toe?” en nog een paar van dat soort vragen.

Leuk om zo’n boekje nog eens te lezen als de kleine groot is!

Bronvermelding: Wikipedia

De taart is van Life of Pie

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.