Augustus, bramenpluktijd!

We zitten alweer halverwege de maand augustus. Dat betekent dat de bramen in het wild rijp zijn. Onwillekeurig denk ik terug aan de tijd toen de kinderen klein waren en we in de uiterwaarden en langs bospaden bramen gingen plukken. Vele potten jam werden er gemaakt totdat ik een keer bramenijs maakte. Dat vond iedereen zo lekker en sinds die tijd werd er van bramen alleen nog maar ijs gemaakt. In de vriezer kun je deze lekkernij een tijd bewaren. Meestal ging bij ons het laatste restje bramenijs op bij het kerstdiner.

Na deze flashback was het voor mij tijd om drie dingen te doen, eerst mijn oude recept opzoeken, vervolgens op de fiets stappen om bramen te plukken en tot slot van de oogst hiervan bramenijs te maken. Ik hoop dat jij het net zo lekker vindt als wij allemaal!

Wat heb je nodig?

ruim een kilo bramen

een zeef

200 gram poedersuiker

2 zakjes vanillesuiker

sap van een halve citroen

5 deciliter slagroom

Wat moet je doen?

De bramen die je plukt moeten rijp zijn. Pluk dus alleen de blauwzwarte exemplaren. Zijn de bramen nog rood laat deze dan rustig aan de struik zitten. De bramen die je zelf plukt komen uit de natuur. Er kunnen dus beestjes inzitten. Daarom is het heel belangrijk dat je ze goed schoonmaakt. Ik doe de bramen in een bak met water en strooi er zout overheen. Dat laat ik een kwartiertje staan. Zitten er beestjes in dan drijven deze aan de oppervlakte en kun je ze met een zeefje uit het water vissen. Vervolgens was je de bramen nog een keer heel goed in schoon water. Zijn de bramen schoon, doe ze dan in een pan met het sap van een halve citroen. Er hoeft geen water bij, er komt genoeg vocht uit de bramen. Laat de bramen ongeveer 5 minuten doorkoken. Dan zijn ze zacht en kun je ze gemakkelijk zeven. Dat is even een karweitje maar je wilt uiteindelijk toch geen pitjes in het ijs! Ben je klaar dan zul je zien dat je nog ruim de helft (ongeveer 500, 600 gram) van de bramen over hebt. Althans, het is nu dik bramensap geworden. Laat dit even afkoelen.

 

 

In die tussentijd klop je de slagroom met de poedersuiker en de vanillesuiker stijf. Tot slot meng je de slagroom en het bramensap door elkaar. Even goed roeren zodat het een gladde massa is en dan overschenken in plastic bakken. Het ligt natuurlijk aan de grootte van de bakken hoeveel je hebt. Ik kon er 2 bakken (die qua grootte vergelijkbaar zijn met de bakken ijs die je in de winkel koopt) mee vullen. Daarna in de vriezer zetten. Na ongeveer 1 uur even met een vork door het mengsel roeren.

Tip: zelf geplukte bramen kun je niet dagen in de koelkast laten liggen. Ze schimmelen sneller dan de bramen die je in de winkel koopt. Het beste is om ze na het plukken gelijk te gebruiken.

 

 

About the Author

admin
Author with 205 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.