Athene, cultureel, culinair en kunst

Net terug van een leuke citytrip naar Athene, wijst een vriendin me op een artikel in de krant waarin staat dat Athene enorm groeit als toeristen hotspot. Dat kan ik me goed voorstellen. Je vliegt al in iets minder dan 3 uur naar deze Griekse hoofdstad en eenmaal aangekomen krijg je al snel een ultiem vakantiegevoel. Deze tijd van het jaar is bovendien qua weer een prima moment. Het is net iets warmer dan bij ons. Ga je in de maanden juni tot en met september dan is het natuurlijk heerlijk om aan het strand te liggen, maar net iets te warm om een stedentrip te maken. Wij zaten helemaal goed met droog weer en een temperatuur van rond de 18 graden. Wat je er allemaal kunt doen? Lees mijn top tien!

Hop on, hop off bus

Om een goede indruk van de stad te krijgen is een dagje met de hop-on, hop-off bus altijd een aanrader. Voor 1 dag betaal je 17 euro, wil je er 3 dagen gebruik van maken dan kost je dat 29 euro.

De Akropolis

Ben je in Athene geweest, dan moet je de Akropolis bezocht hebben. Aangeraden wordt om deze 156 meter hoge Tafelberg om 8 uur in de ochtend te bezoeken in verband met de drukte later op de dag. Maar we hebben vakantie, dus zo vroeg in de morgen? Dan maar de drukte. Wij waren er uiteindelijk om 11.00 uur en gelukkig viel het mee en hoefden we nergens lang te wachten. De entreebewijzen kosten 20 euro. Ben je 65-plusser en bovendien inwoner van de EU, dan hoef je maar de helft te betalen. Eenmaal op het terrein zie je hoe imposant en groot het er is.

Het is niet alleen indrukwekkend om hier rond te lopen, je hebt hier bovendien een magnifiek uitzicht over Athene.

Het Akropolismuseum

In dit moderne gebouw dat een oppervlakte van ruim 14.000 m2 telt, zijn talrijke archeologische vondsten te vinden. Wanneer je een dagje regen hebt, kun je hier de nodige uurtjes doorbrengen. Tussendoor moe van al dat geslenter? Dan kun je even uitrusten in het café. Vergeet niet bij de Lego plaquette te kijken, waar de Akropolis is nagebouwd.

De Foodhallen

Heel bijzonder om door heen te lopen en heel anders dan in Nederland. Je kunt het je toch niet voorstellen bij ons dat de slager met een sigaret in zijn handen vlees aan het verkopen is!

 

Je zag ook veel kabeljauw, maar dan gezouten en gedroogd.

De wisseling van de wacht

Op het Syntagmaplein, het centrale plein in Athene waar zich ook de parlementsgebouwen bevinden, vindt aan de voet hiervan bij het monument van de onbekende soldaat elk uur de wisseling van de wacht plaats. Op zondag om 11 uur is er een bijzondere wisseling waarbij de gehele wachtcompagnie aanwezig is.

Plaka

Plaka is een gezellige oude wijk. Er zijn niet alleen veel souvenirwinkeltjes, maar ook veel restaurants. Het is er altijd druk en gezellig. Ook wanneer het niet warm is, wordt hier buiten geleefd. De vele restaurantjes zijn allemaal voorzien van terrasheaters. De trappen zijn altijd druk.

Overal worden stoelen en tafeltjes neergezet, ook op verlaten trappen.

Monastiráki

Bij de ingang van het Monastirákiplein is een grote vlooienmarkt. Je ziet hier dezelfde spullen die je overal op vlooienmarkten tegenkomt. Ik zag zelfs een Delfts blauw bordje. Wel met een barst erin en stukjes eraf. Ook La Paz sigarendoosjes werden hier te koop aangeboden.

Op het plein zelf kun je fruit kopen, bijvoorbeeld aardbeien die keurig opgestapeld liggen, maar ook veel verschillende soorten noten. In de straatjes rondom Monastiráki vindt je vele winkels met Griekse delicatessen, kunstnijverheid, leren schoenen, shawls, bronzen beeldjes en niet te vergeten het beschilderde Griekse aardewerk. Tip: neem voldoende contant geld mee. Je kunt vrijwel overal met creditcard betalen, maar winkeliers willen graag contant geld en bieden in ruil hiervoor een fikse korting aan.

Wil je wat drinken dan heb je een prachtig uitzicht op het plein vanaf het dakterras van A for Athens. Vaak zit het dakterras helemaal vol maar is er nog wel een plekje wanneer je een verdieping lager gaat zitten. Ook hier heb je hetzelfde uitzicht.

Het meer van Vouliagmeni

 

Is gelegen aan de Riviera van Athene. Stap je uit de bus dan zie je aan de ene kant van de weg de zee en aan de andere kant het meer van Vouliagmeni. Dit meer heeft een constante temperatuur van 22 graden, ook in de winter. Het water wordt voor 30% aangevuld door de zee en de ondergrondse thermale bronnen bieden een natuurlijke en unieke thermische spa ervaring. Bij het meer is een groot terras met restaurant waar je heerlijk kunt relaxen.

Piraeus

Houd je ervan om naar schepen te kijken dan is een bezoekje aan Piraeus zeker de moeite waard. Bij deze haven meren ook veel cruiseschepen aan. Ook de vele visrestaurantjes zijn niet te versmaden!

Het Ilias Lalaounis juwelen museum

Dit museum is ideaal om te bezoeken wanneer je een paar uurtjes over hebt. Het is niet zo groot maar er is een heleboel over te vertellen. Dat doe ik de volgende keer.

Tot slot wat je in Athene nog heel veel ziet en bij ons niet meer zijn telefooncellen. Vaak wel beklad!

 

 

 

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.