Aardbeienjam met peper? Verrukkelijk!

Het is momenteel volop aardbeientijd. Overal zijn deze zomerkoninkjes te krijgen. Persoonlijk vind ik de Hollandse aardbeien toch altijd nog de allerlekkerste. Ze zijn in deze maanden van het jaar ook niet zo duur. Tijd dus om ervoor te zorgen dat we er ook in de winter van kunnen genieten. Mijn moeder maakte vroeger jam. Ik heb het jaren niet meer gedaan, terwijl het toch zo gemakkelijk is om klaar te maken. En laten we eerlijk zijn…….. er gaat niets boven een ontbijt met eigengemaakte aardbeienjam op je beschuitje? Babbels en Brabbels heeft er wel een eigentijdse draai aan gegeven.

Wat heb je nodig?

1250 gram schoongemaakte aardbeien

500 gram geleisuiker speciaal (voor het maken van halfzoete jam)

1 eetlepel citroensap

1 eetlepel balsamicoazijn

1 zakje vanillesuiker

peper (uit de molen)

3 schone potten

DSC_0141

Wat moet je doen?

Vroeger moesten de potten altijd uitgekookt worden om ze te gebruiken voor de jam. Tegenwoordig is het wassen in de afwasmachine (op 60, 70 graden) voldoende. Was de aardbeien en laat ze goed uitlekken. Verwijder dan pas de kroontjes. Dit is eigenlijk het meeste werk. Ik heb deze keer kleine aardbeien die ik in zijn geheel gebruik. Heb je grotere aardbeien snijd ze dan in stukken. Doe de aardbeien in een pan, zet deze op het vuur en voeg citroensap, balsamicoazijn, vanillesuiker en geleisuiker toe. Goed roeren en laten koken. Ondertussen doe je er een paar flinke draaien van de pepermolen bij. Wanneer de massa blijft borrelen als je roert, gaat de kooktijd in.

DSC_0145 Laat het geheel 3 minuten doorkoken. De schone potten nog even omspoelen met warm water en tot de bovenrand vullen met het dunne, warme aardbeienmengsel. Sluit de potten goed af en zet ze 5 minuten op zijn kop. Het mengsel is dan nog dun, pas tijdens het afkoelen wordt de jam stevig. Ongeopend kun je de jam ongeveer 1 jaar bewaren. Is de pot eenmaal open, dan in de koelkast zetten. Ze blijft dan nog een paar weken goed.

DSC_0149

De pot opleuken met een stukje stof, een touwtje met een kaartje en zo heb je toch een leuk cadeautje?

 

About the Author

admin
Author with 253 posts
More about admin

Related Articles

Leave a Comment

Babbels en Brabbels is een blog voor de niet zo piepjonge, maar wel actieve 50-plusser die nog volop in het leven staat.